Okçulukta merak edilen konulardan biri, ne sıklıkla yapılmalıdır konusudur. Gerçekten de bir uğraşıdan keyif alıyorsak, bu bizim hobimizdir; ne sıklıkla yaptığımızın önemi yoktur. Çok keyif aldığımız bir hobiyle uzun saatler uğraşmak keyif vericidir. Ancak bir uğraşı hobiden öteye taşımak istediğimizde, ne sıklıkla uğraşacağımızın bir ölçütü olması gerektiği konusunda hemfikirizdir.

Bu yazımızda okçuluğu ne sıklıkla yapmamız gerektiğine ışık tutmaya çalışacağız.

Amacı Tanımlamak Önemlidir

Okçuluğu farklı seviyelerde yapan kişilere, ilk başladığınız zamanı hatırlayın desek ve kendilerine o güne dönmek için bir şans versek, sizce nasıl ilerlerdiler? Aslında cevabını aradığımız soru budur: Zamanımı iyi değerlendirmek istiyorum, ne yapmalıyım? 

Deneyimden gelen bilgilere kulak vermek, dinleyen kişi için oldukça yararlı olacaktır. Deneyimle süzülmüş bilgi, size maddi-manevi katkılar sunacak, en önemlisi zamanınızı tasarruf etme imkanı sunacaktır. 

Okçulukta, disiplininiz ne olursa olsun, temel çok önemlidir. Duruş, nefes kontrolü, kol, ayak pozisyonları, dudak, burun, yanak, kemikler gibi referans noktalarımız, tutuş biçimlerimiz ve oku bırakırkenki sistematik yaklaşımımız yanlış yerleşirse uzun süre fark edilmeden ilerlenebilir. İnsanın temel değerlerini sorgulaması ne kadar düşük bir ihtimalse, yanlış oturacak temelini düzeltmesi de oldukça zor olacaktır. Bu sebeple temeli oturtmaya oldukça önemli bir efor ve zaman ayırmalıyız. Bu noktada doğru bir eğitim almak inanılmaz önemlidir.

Doğru bir okçuluk eğitimi almak için bizimle iletişime geçiniz

Herkesin bire bir ders alma ortamı ve imkanı olmayabilir, ancak spor kulüpleriyle, çevrimiçi dersler aracılığıyla veya artık neredeyse her ilde aktif bulunan Gençlik ve Spor İl Müdürlükleriyle temasa geçerek doğru eğitime erişmemiz mümkündür. Doğru eğitimle birlikte kuvvet ve kondisyonumuz ilerlerken, kendi tekniğimize yoğunlaşabilir, ekipmanımızı ve kendimizi keşfederek mükemmelleşme yolunda ilerleyebiliriz. 

Bu sebeple amacımızı ortaya koymak çok önemlidir. Eğer okçuluk hobimizse, sorun yok! Temel eğitim sonrasında keyfimize göre okçuluk yapabiliriz. Ancak bir sporcu olmak istiyorsak, çok daha ciddi yaklaşmamız vaktimizi doğru değerlendirmemiz adına doğrusu olacaktır. 

İstikrarlı ve Disiplinli Olmak

Atılan her okla birlikte ilerlemeye yönelik bir fırsatı değerlendirmiş oluruz. Konsantrasyon geliştirmek, her atışta elimizden gelenin en iyisini yapmaya odaklanmak, uzun vadede fark yaratacak yaklaşımlar olacaktır. Her idmanla birlikte formumuzu geliştirir, odağımızı ve kondisyonumuzu büyütürüz. Okçuluğu ne sıklıkla yapabileceğimiz çevresel şartlara tabi olsa da, okul-iş-ev dengesinde ne kadar zaman ayırabileceğimize göre de değişebilecektir. Burada anahtar düşünce, disiplini elden bırakmamak adına haftalık ayırdığımız zaman aralığına riayet etmek olacaktır. Örneğin belli iki günün belli bir saatinde şaşmadan okçuluk yapmaya odaklanırsak ve bunu gerçekleştirirsek, çok daha hedefe yönelik olacaktır. Hareketlerimizi belli bir rutine oturtmak disiplinin sağlanması açısından çok önemlidir ve başarı için ilk adım da disiplinden geçmektedir. Hatta biraz daha iddialı bir cümle kurarak disiplinden geçmeyen bir başarı yoktur diyebiliriz. Çevrenizdeki başarı hikayelerini sorgularsanız, bu sonuca erişmek çok kolaydır. 

Bu disiplini oluşturmak adına illa her gün salona gitmek zorunda değilsiniz. Tek seferde çok ok atmak yerine,  evinizde cüzi bir tutarla kuracağınız basit bir hedef düzeneğiyle daha sık ama daha az zamanla okçuluk disiplinini oturtmanız da mümkündür! İdmanlarınızı aceleye getirmek veya bunu bir stres kaynağı haline getirmek, kendinize yapabileceğiniz büyük bir kötülüktür. Kendinizi zorlamayın, ancak sınırlarınızı zorlayın.

Mevcut stresinizle baş etmede çok iyi bir çözüm olabilecek olan okçuluk aynı zamanda kas gelişiminize de büyük katkıda bulunarak, kazan-kazan yaşamanız için ideal bir fırsattır.

Müsabaka Geliştirir

Evde veya salonda, düşük beklenti ve düşük stres altında büyük başarı göstermemizden ziyade, aynı başarıyı daha yüksek stres ve beklenti altında gösterebilmemiz çok önemlidir. Nihayetinde, evde hakim olduğumuz bir konudan sınavda iyi not almak isteriz. Dolayısıyla, test edildiğiniz zaman bu başarıyı gösterebilmek, ölçülebilir başarıya ulaşmanın yoludur. Antremanlarımızı, okçuluğu ne sıklıkla yaptığımızı bir amaç etrafında şekillendirmek, çok daha mantıklı olacaktır. Rutini pekiştirmek ve daha kolay baş edilir kılmak için, belli aralıklarla farklı zorluk seviyelerinde müsabakalara girmemizin faydası bol olacaktır. İrili ufaklı hedeflere yönelik antremanlarla okçuluğun sıklığını belirlemek, bize bir amaç kazandıracak ve farkında olmadan büyük başarılara yaklaşmamız adına bir olanak doğuracaktır. Büyük başarıların ardında atılmış yüzlerce ok, yüzlerce egzersiz ve yüzlerce tekrar olacaktır. 

Bir arkadaşımızla birlikte hareket etmek de amacımıza birlikte ulaşmamızda büyük fayda sunacaktır. Destekleşerek ve ufak rekabetler içine girerek, karşılıklı olarak daha iyiye ulaşmada inanılmaz etkili olacaktır. Antreman, müsabaka deneyimi, istikrar ve disiplin, başarınız için kaçınılmazdır.

Sonuç olarak, okçuluğun ne sıklıkla yapılması gerektiğini size, yine siz söyleyeceksiniz.

Kaynak:tuncokculuk.com

Kategoriler: Blog

2 yorum

Levent · Eylül 29, 2022 9:21 am tarihinde

57 yaşındayım, emekli olmama az kaldı. Bu yaşta birisi okçuluk eğitimi alabilir mi?

    admin · Mayıs 16, 2023 11:10 am tarihinde

    Merhabalar evet okçuluk 7 den 70’e herkesin her yaşta yapabileceği ve öğrenebileceği spor branşıdır.

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir